Tej zimy musisz TO JEŚĆ! By uniknąć infekcji i niekontrolowanego tycia
1 Jest bogatym źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego i żelaza. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wspomaga pracę górnych dróg oddechowych. Dodatkowo ze względu na dużą zawartość siarki brukselka zapobiega rozwojowi nowotworów.
Shutterstock
2 Dostarcza witamin z grupy B, selenu i cynku, które wzmacniają odporność. Jest bogatym źródłem białka i stanowi pełnowartościowe, lekkie danie, które syci na dłużej. Mięso indyka obfituje w tryptofan, który pobudza wytwarzania melatoniny (ułatwia spokojny sen) i serotoniny (poprawia nastrój).
Shutterstock
3 To bogate źródło przede wszystkim beta-karotenu, który sprzyja zdrowiu skóry i oczu oraz poprawia odporność. Zwalcza też wolne rodniki.
Shutterstock
4 Obfituje w witaminę C i polifenole, które działają przeciwutleniająco i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Shutterstock
5 Dostarczają dużej dawki witaminy C i K, kwasu foliowego oraz potasu Granaty są bogate w witaminę C, a także zawierają wysoki poziom witaminy K i potasu. Badania wykazały, że granaty pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Shutterstock
6 Są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga utrzymanie cholesterolu w normie. Usprawniają trawienie i zapobiegają niekontrolowanemu tyciu. Zawierają dużą ilość witaminy C, która stoi na straży odporności.
Shutterstock
7 Regularne spożywanie łososia zapewnia odpowiednią dawkę witaminy D, która ma udowodnione działanie wzmacniające odporność oraz zapobiegające rozwojowi depresji.
Shutterstock
8 Jest dobrym źródłem wapnia, a także żelaza, które wspomagają odporność oraz zapobiegają anemii. Doskonale rozgrzewa po zimowym spacerze, działa bakteriobójczo, chroni przed rozwojem infekcji. Dodatkowo wspomaga odchudzanie i zmniejsza odporność na insulinę.
Shutterstock
9 Wspomagają utrzymanie ciśnienia krwi w normie. Działają oczyszczająco i są polecane osobom na diecie odchudzającej. Mają właściwości wykrztuśne, więc pomagają przy kaszlu.
Shutterstock
10 Łagodzą ból brzucha i nudności, wspomagają trawienie. Regulują poziom cukru we krwi. Dostarczają dużej ilości flawonoidów, w tym cynaryny, która ułatwia odchudzanie. Obfitują w witaminę C, która wzmacnia odporność.
Shutterstock