Jesienią też trzeba pić! Produkty, które znakomicie nawadniają organizm
1 Wybór jest bardzo duży: kefiry, jogurty i koktajle mleczne (ale uwaga na cukier!), maślanka, no i oczywiście samo mleko. Produkty mleczne są przede wszystkim znakomitym źródłem wartościowego białka – najważniejszego składnika budulcowego organizmu. Znajdziemy w nich również wapń i witaminę D, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju oraz odbudowy naszych kości. Zawierają też cynk, magnez, potas, a także witaminy – A, D, B2, B12. Fermentowane przetwory mleczne, takie jak kefir, to z kolei bezcenne źródło dobrych bakterii, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy, chronią nas przed wieloma chorobami
Shutterstock
2 Soczysty miąższ o słodko-kwaskowym smaku jest orzeźwiający i pełen witamin. Najlepiej jest zjadać cały owoc, a nie tylko wypijać sok, ponieważ w ten sposób nie pozbawiamy się błonnika pokarmowego, którego w soku pozostaje znikoma ilość. Pomarańcze są również bogatym źródłem witaminy C, tiaminy, kwasu foliowego, potasu oraz antyoksydantów, które chronią nas przed procesami starzenia
Shutterstock
3 Arbuz dzięki naprawdę dużej zawartości wody (92%) jest doskonałym produktem nawadniającym. Jego soczysty miąższ o słodkim smaku orzeźwia i jest świetnym dodatkiem np. do owocowych koktajli czy sałatek. Arbuz ma również wiele innych zdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie, że zawiera więcej cennego likopenu niż pomidory – uznawane za sztandarowe źródło tego przeciwutleniacza. Na tle innych owoców wyróżnia się też wysoką zawartością β-karotenu
Shutterstock
4 Obecnie dostępnych jest wiele jego gatunków, które różnią się nieco smakiem i zawartością składników odżywczych. Na uwagę w melonie zasługuje szczególnie duża zawartość β-karotenu, który wraz z luteiną wspomaga procesy widzenia, a także potasu odpowiedzialnego m.in. za zdrowie naszego układu krwionośnego. Znajdziemy w nim też dużo wspomagającej odporność witaminy C oraz witamin z grupy B – ważnych dla układu nerwowego
Shutterstock
5 Dzięki neutralnemu smakowi ogórki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Cechuje je niski stosunek sodu do potasu, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Obecność przeciwutleniaczy, takich jak: β-karoten, witamina C, witamina A, zeaksantyna i luteina, zapobiega starzeniu i chroni przed szeregiem chorób z nim związanych
Shutterstock
6 Jednym z najbardziej znanych składników obecnych w pomidorach jest likopen, który ma udowodnione działanie zapobiegające rakowi prostaty. Wraz z innymi przeciwutleniaczami, takimi jak: ksantyna, zeaksantyna, β-karoten oraz luteina, chroni też naszą skórę przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych oraz wspomaga procesy widzenia. Pomidory są szczególnie polecane osobom z chorobami układu krążenia ze względu na wysoką zawartość potasu. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C. Pamiętajmy jednak, że połączenie w jednej sałatce pomidora i zielonego ogórka spowoduje znaczne jej straty (ogórek zawiera enzym – askorbinazę, która rozkłada witaminę C). Efekt można zniwelować zakwaszając potrawę sokiem z cytryny lub octem jabłkowym
Shutterstock
7 Papryka to prawdziwa skarbnica witaminy C. Nie tylko przeciwdziała ona infekcjom, ale bierze również udział w syntezie kolagenu, odpowiedzialnego za stan naszej skóry, błon śluzowych i naczyń krwionośnych. Niezwykle wysoka w papryce (przede wszystkim czerwonej) jest zawartość β-karotenu. Wśród innych warzyw wyróżnia się ona również sporą ilością witaminy E, która wraz z witaminą A odpowiada m.in. za kondycję skóry, włosów i paznokci. Dobrze jest łączyć paprykę z produktami zawierającymi żelazo, gdyż zawarta w niej witamina C wspomaga jego wchłanianie. Takie zestawienie jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię
Shutterstock
8 Warto jak najczęściej sięgać po te produkty komponując codzienne posiłki, gdyż zawierają nie tylko dużą ilość potrzebnej nam wody, ale również cenne witaminy i minerały. W ten sposób zadbamy o nawodnienie naszego organizmu, a przy okazji wzbogacimy naszą dietę w wartościowe składniki odżywcze
Shutterstock