Wspomagacze odporności. Top 10 naturalnych produktów
1 Zawiera allicynę - bakteriobójczy związek, który może działać skuteczniej niż penicylina i tetracyklina, nie dając żadnych skutków ubocznych. Badania wykazały, że może niekiedy zastąpić antybiotyki w zwalczaniu paciorkowców i gronkowców. Zabija ze stuprocentową skutecznością rinowirusy odpowiedzialne za przeziębienie
Shutterstock
2 Podobnie jak czosnek zawiera allicynę. Dodatkowo obfituje w witaminę C. Dobre efekty przynosi picie syropu z cebuli z dodatkiem miodu
Shutterstock
3 Zawiera witaminy K, C, A i z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Działa przeciwzapalnie. Możesz jeść go na surowo lub zblanszowanego czy ugotowanego, bo poddawany obróbce termicznej nie traci witamin oraz składników mineralnych
Shutterstock
4 Obniża gorączkę, koi ból gardła, łagodzi kaszel i działa wykrztuśnie. Poprawia krążenie, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych z organizmu. Badania wykazały, że może pomóc w zapobieganiu i leczeniu grypy. Warto dodawać odrobinę świeżego imbiru do herbaty oraz przyprawiać nim dania obiadowe
Shutterstock
5 Obfituje w witaminę C i karoten (wybieraj odmianę dyni o jak najbardziej intensywnym pomarańczowym odcieniu, bo taka zawiera więcej witamin). Natomiast pestki z dyni dostarczają cynku - cennego składnika mineralnego budującego odporność. W sezonie przeziębień przygotowuj jak najczęściej zupę z dyni, np. z dodatkiem imbiru i prażonymi pestkami
Shutterstock
6 Zawarte w nim probiotyki zwalczają bakterie chorobotwórcze
Shutterstock
7 To bomba witaminy C. Najlepsze są surowe - jedzone w całości (bez skórek) lub w formie soków
Shutterstock
8 Badania wykazały, że zwiększają produkcję i aktywność białych krwinek, dzięki czemu skuteczniej chronią przed infekcjami oraz pomagają leczyć te, które już się rozwinęły
Shutterstock
9 Jest bogatym źródłem antyoksydantów, zwłaszcza katechin. Niektóre badania wykazały, że katechiny mogą niszczyć wirusy przeziębienia i grypy. Najlepsze efekty przyniesie herbata z dodatkiem cytryny i miodu
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję