Dieta zawierająca orzechy pozwala uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Jak wynika z najnowszych badań, u osób, które regularnie jedzą orzechy, o prawie 30 proc. zmniejsza się ryzyko rozwinięcia chorób serca, o 40 proc. - cukrzycy, o 15 proc. - nowotworów, zaś o 22 proc. przedwczesnej śmierci.

Reklama

Co istotne, uczeni przeanalizowali dane aż 800 tys. ludzi z całego świata. Brali pod uwagę spożycie niemal wszystkich orzechów, w tym laskowych i włoskich, jak również ziemnych, które należą do roślin strączkowych. Zaobserwowali, że dieta bogata w orzechy – choć obfituje w tłuszcze – umożliwia utrzymanie poziomu cholesterolu w normie. Dzięki dużej zawartości błonnika i białka może nawet zapobiegać otyłości. Ważne jest jednak, by nie przesadzać z ilością orzechów. Garść w zupełności wystarczy.

Wyniki badań przeprowadzone przez naukowców z Imperial College London zostały opublikowane w „BMC Medicine”.