Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy. W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach. Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu. Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia. Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.

Reklama