Eksperci Ahmad Tea London przygotowali zestawienie najbardziej pożądanych właściwości zdrowotnych herbaty, wynikających z oddziaływania substancji śladowych oraz mikroelementów i witamin, zawartych w liściach herbacianych.

Reklama

Czy osoby pijące regularnie herbatę mogą być zdrowsze od tych, którzy jej unikają? Okazuje się, że tak. Napar ten wpływa bowiem korzystanie na całe ciało, m.in. na: zęby, serce, mózg czy układ krążenia. Warto zauważyć, że herbata dzięki obecności przeciwutleniaczy wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed wolnymi rodnikami, a także zmniejszając ryzyko uszkodzeń komórek, jak również materiału genetycznego. Ponadto, dermatolodzy i kosmetolodzy podają, że związki zawarte w herbacie zbawiennie wpływają na kondycję skóry, a także znacznie spowalniają proces jej starzenia.

Mikroelementy i witaminy w liściach herbacianych:

- Teina (kofeina) – wzmacnia ukrwienie i pobudza przemianę materii. Dodatkowo zwiększa koncentrację i poprawia sprawność układu krążenia.
- Garbniki (tanina) – zbawiennie wpływają na układ pokarmowy w przypadku niestrawności. Dodatkowo uspokajają i pozytywnie działają na układ nerwowy.
- Fluor – wpływa na zęby wzmacniając szkliwo. Ponadto chroni uzębienie przed próchnicą.
- Wapń - reguluje pracę serca i pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi.
- Polifenole – skutecznie chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.
- Teofilina - pobudza działanie serca i układu krwionośnego.
- Teobromina – korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu.
- Witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, ryboflawina) – niezbędne w procesie dorastania u dzieci i nastolatków. Ponadto sprzyjają utrzymaniu żywotności osób starszych.






Nie ulega wątpliwości, że picie herbaty niesie ze sobą pozytywne skutki dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, aby dzienna porcja naparu herbacianego nie przekraczała pięciu filiżanek. Spożywanie jej w nadmiernych ilościach, tak jak każdego innego produktu, może bowiem wywołać negatywne skutki.