Świeże warzywa i owoce są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy i tym samym chronią przed infekcjami – przekonują uczeni z instytutu badawczego Scripps Research Institute w Stanach Zjednoczonych.

Reklama

Przeciwutleniacze pomagają utrzymać grasicę (dojrzewają w niej i kształtują się limfocyty T) w świetnej formie i zapobiegają jej starzeniu. To ważne, bo grasica starzeje się dość szybko i jest wyjątkowo podatna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych tj. stres, a to osłabia odporność. W eksperymencie na myszach okazało się, że te gryzonie, które otrzymywały witaminę C (silny przeciwutleniacz) miały grasicę w lepszym stanie niż inne zwierzęta, które nie przyjmowały suplementu diety. Zadowalające efekty były już po 10 tygodniach podawania myszom antyoksydantów.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach „Cell".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>