Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla osób, którym na codzienne gotowanie zwyczajnie brakuje czasu. - Przy dużym natłoku obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie odpowiednich posiłków wyłącznie dla siebie - twierdzi Kinga, która korzystała z różnych dietetycznych lunch-boxów. – Moim największym problemem było opuszczanie posiłków w ciągu dnia. Często miałam czas jedynie na śniadanie i późną kolację, gubiły mnie tzw. przegryzki w międzyczasie. Dieta lunch-boxowa wymusza systematyczność – 5 gotowych posiłków, które wystarczy podgrzać w mikrofali. Nie ma potrzeby sięgania po wysokokaloryczne przegryzki. Nie ma wymówek, że nie ma czasu na posiłek.

Reklama

Nie tylko wygoda

Dieta lunch-boxowa ma nie tylko tę zaletę, że jest dostarczana pod wskazany adres – możemy także kontrolować jej kaloryczność i składniki. W niektórych firmach cateringowych można przeliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i dostosować dietę do naszych indywidualnych potrzeb. Oczywiście, jeśli celem jest utrata masy ciała, a nie jedynie zdrowe i systematyczne odżywianie, kaloryczność można także zmniejszyć. Jeśli posiłki są odpowiednio zbilansowane i tak nie będziemy czuć głodu. - Przy diecie niskokalorycznej, mającej na celu zrzucenie kilogramów, wielkość porcji również wymusza systematyczność: jeśli jem regularnie, nie jestem głodna. Przyzwyczaiłam się również do zaspokajania głodu niewielką ilością jedzenia - twierdzi Kinga. - Wybierając dietę 1600 Kcal miałam obawy, że przy wysiłku fizycznym będzie ona dla mnie zbyt nisko energetyczna. Jednak nie brakowało mi energii do regularnych ćwiczeń 2-3 razy w tygodniu - opowiada Angelika, która przez 3 miesiące stosowała dietę LongLife.

Szybki efekt?

Spójrzmy prawdzie w oczy, zdrowe odchudzanie nie gwarantuje natychmiastowych efektów. Z pewnością są one jednak bardziej trwałe. Angelika twierdzi, że pierwsze efekty były widoczne po około 2 tygodniach – masa ciała nie tylko zaczęła spadać, ale pojawiła się też poprawa snu. - Po 1,5 miesiąca zaobserwowałam także dużą poprawę wyglądu skóry, paznokci i włosów. Było to bardzo miłe zaskoczenie. Koleżanki z zazdrością podziwiały moją skórę i podglądały skład moich posiłków - dodaje.

Ważnym skutkiem diety jest także ogólna zmiana nawyków żywieniowych. Kinga opowiada, że szybko przyzwyczaiła się do zaspokajania głodu niewielką ilością jedzenia. - Kilka miesięcy diety i wyrobienie innych nawyków spowodowało utrzymanie wagi przez następnych 8 miesięcy - mówi. Angelika, po 3 miesiącach korzystaniu z cateringu dietetycznego, także zmieniła sposób odżywiania. Przyznaje jednak, że nie jest to takie proste: - Z uwagi na fakt, że nie lubię gotować, dużo pracuję, nie jestem w stanie odżywiać się tak racjonalnie jak za pośrednictwem Longlife – twierdzi. - Gotowe posiłki są jednak dużym ułatwieniem i oszczędnością czasu niż robienie zakupów i gotowanie.

Minusy

Reklama

Zamawiana dieta może mieć także złe strony. Wielu klientów firm cateringowych zwraca uwagę na brak zróżnicowania posiłków. Te informacje potwierdza Kinga – Minusem jest monotonia. Firmy dokładają starań, aby dania były urozmaicone, ale jedzenie przez 4 miesiące w tej samej restauracji każdemu może się znudzić... Ta sytuacja zależy jednak od dostawcy, na jakiego się decydujemy. Pani Angelika ma inne doświadczenia: - Dieta LongLife jest bardzo zróżnicowana, codziennie komponowane jest nowe menu ze świeżych, zdrowych składników. Częstym składnikiem są sezonowe owoce i warzywa – które właśnie wtedy są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin. W menu często pojawiają się ryby oraz składniki z grupy tzw. super żywności, bogate w antyoksydanty i składniki odżywcze.

Inną wadą może być konieczność jedzenia posiłków „w samotności” – gdy dostajemy gotowe dania, może ominąć nas wspólny lunch w pracy, kolacja ze znajomymi czy niedzielny obiad z rodziną. Odstępstwo od diety raz na jakiś czas to nie grzech – Angelika twierdzi, że sporadyczne jedzenie kolacji ze znajomymi absolutnie nie zaburzyło efektów diety. Z kolei Kinga, która ceni sobie weekendowe rodzinne spotkania przy stole, mówi, że faktycznie ma na talerzu co innego niż inni, ale to nie znaczy, że nie możemy spożywać razem posiłków. - Najważniejszy jest czas, który spędzamy wtedy razem – dodaje. Przy wyborze cateringu dietetycznego możemy zazwyczaj wybrać także opcję dostarczania posiłków od poniedziałku do piątku, a w weekendy pozwolić sobie na samodzielne przygotowywanie swoich ulubionych potraw lub wspólne wyjścia do restauracji.