Liczy się regularne spożywanie kawy z kofeiną – codziennie od trzech do pięciu filiżanek. Taka dawka dobroczynnie działa na mózg – zmniejsza ryzyko stanu zapalnego i utraty komórek nerwowych. W efekcie aż o jedną piątą obniża ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Reklama

Ale nie tylko kawa (głównie dzięki zawartości kofeiny i polifenoli) działa dobroczynnie na mózg. W profilaktyce demencji liczy się odpowiednia dieta, na którą powinny składać się ryby, świeże owoce i warzywa, oliwa z oliwek, czerwone wino. Trzeba też postawić na regularną aktywność fizyczną, rzucić palenie i trzymać wagę ciała w ryzach.

Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, do 2050 liczba pacjentów z demencją będzie trzy razy większa i wyniesie 115,4 mln na całym świecie. Obecnie średnio jedna na dwadzieścia osób w wieku 65 lat cierpi z powodu demencji.