Doktor Andrzej Starski radzi, by grillować na tackach, aby tłuszcz nie dostawał się do paleniska. Tłuszcz zawarty w produkcie, jeśli skapuje do paleniska, ulega tak zwanej pirolizie, czyli spaleniu. Powstają wówczas substancje chemiczne, które są toksyczne i niepożądane dla naszego zdrowia.

Reklama

Używając podpałki, trzeba poczekać aż się ona spali, a na palenisku będą żarzyć się węgle. Jest to zgodne z zaleceniami producentów. Podpałki to produkty naftowe, które mogą przenosić dużo sadzy na żywność i chemiczny posmak.

Doktor Starski podkreśla, że podczas grillowania trzeba zachować elementarne zasady higieny. Chodzi o to, by nie używać tych samych naczyń, desek czy sztućców do surowych mięs oraz sałatek i pieczywa, które będą spożywane na surowo.

Andrzej Starski zaznacza, że grillowanie powinno odbywać się od święta i nie może stanowić codziennej praktyki, bo będziemy narażeni na ciężkostrawną dietę oraz niezdrowe substancje chemiczne.