Dieta, która obfituje w mięso, jaja, mleko i sery - produkty pochodzenia zwierzęcego i będące bogatym źródłem białka - znacząco podnosi ryzyko śmiertelnych chorób. Według naukowców z University of Southern California czterokrotnie zwiększa zagrożenie nowotworem. Uczeni porównują taką dietę do wypalania codziennie 20 papierosów - ryzyko przedwczesnego zgonu jest bowiem równie wysokie.

Reklama

Szkodliwa jest już dieta, która sprawia, że 20 proc. codziennej porcji kalorii czerpiemy z białka. Zaleca się bowiem, by osoby w wieku średnim spożywały codziennie 0,8 g białka na kilogram masy ciała.

Co ważne, o ile za duża ilość białka w diecie osób w wieku średnim jest szkodliwa, o tyle w przypadku osób starszych działa odwrotnie - wzmacnia organizm i sprzyja prawidłowej masie ciała.

Badania, które trwały 20 lat i uwzględniły dane tysięcy osób zostały opublikowane na łamach czasopisma "Cell: Metabolism".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>