Potrawy ze śniegu? Smacznego!
1 Innym daniem, do którego może przydać się biały puch, są naleśniki. Jeśli do normalnych naleśników doda się nieco śniegu, staną się lżejsze. Wyglądają tak samo, ale nabierają bardziej kruchej konsystencji i są bardziej porowate. Podobno, po II wojnie światowej, kiedy brakowało jajek, ciasto naleśnikowe mieszano ze śniegiem
Shutterstock
2 "Składnik prosto z nieba" zastępował też proszek do pieczenia, ponieważ zawierał środek spulchniający, jakim jest amoniak
Shutterstock
3 Śnieg można również wykorzystać do drinków. Najlepszy będzie świeżo spadły, w postaci dużych, suchych płatków, lekkich i puszystych - radzi "The Guardian"
Shutterstock
4 Śnieg nie musi być szkodliwy dla naszego zdrowia. Uważa, że świeżo roztopiony jest bezpieczny. Najlepiej jednak wodę z roztopionego puchu gotować przez 10 minut, by wyeliminować zarazki
Shutterstock