Raport grupy Chem Trust omawiany przez "Daily Telegraph" wymienia m.in. pestycydy, dodatki do farb, materiały niepalne, olej silnikowy i składniki w plastiku używane do produkcji pojemników na żywność.

Reklama

Ich szkodliwy wpływ na organizm ludzki polega na tym, że wchodzą do łańcucha pokarmowego zakłócając pracę hormonów, "zachęcając" je do magazynowania tłuszczu, modyfikując apetyt i hamując tempo spalania tłuszczu - twierdzą autorzy raportu z uniwersytetów w Karolinie Płn. i Kyungpook w Korei Płd.

Najbardziej narażony na szkodliwe działanie chemicznych substancji jest płód rozwijający się w macicy.

Chem Trust - organizacja charytatywna finansowana przez Greenpeace i WWF apeluje do brytyjskiego rządu i Komisji UE o zidentyfikowanie związków chemicznych zakłócających pracę hormonów i zastąpienie ich przez bezpieczną alternatywę.

Jeśli wpływ substancji chemicznych zakłócających działania hormonów programuje nas, byśmy byli otyli, to najwyższy czas, by polityka ochrony zdrowia wzięła pod uwagę te najnowsze odkrycia naukowe - stwierdziła Elizabeth Salter Green, dyrektorka Chem Trust.

Epidemie otyłości i cukrzycy są bardzo niepokojące. Dlatego należy zająć się rolą substancji chemicznych zakłócających hormony. Jest ich spora liczba - mówi jeden z autorów raportu prof. Miquel Porta ze Szkoły Zdrowia Publicznego uniwersytetu w Karolinie Płn.

Naukowcy przekonani są, że związek między substancjami chemicznymi, z którymi ludzie stykają w życiu codziennym a cukrzycą wykryty po raz pierwszy ponad 15 lat temu znalazł potwierdzenie w badaniach po 2006 r.