Statystyczny Polak zjadł w tym roku o ponad 3 procent mniej pieczywa niż rok wcześniej. Niby niewiele, ale warto pamiętać, że i tak jemy zbyt mało produktów zbożowych. A te powinny stanowić podstawę zdrowej diety – przypomina TVP Info.

Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

„Od białego pieczywa się odchodzi. Niektórzy mówią, że białe pieczywo to kolejna biała śmierć po cukrze” – mówi prof. Krzysztof Krygier, technolog żywności ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Rezygnacja z pieczywa to błąd, bo powinniśmy sięgać po nie każdego dnia. A przede wszystkim po ciemne pieczywo i produkty z grubego przemiału.

Dlatego w przyszłym roku ruszy kolejna kampania informacyjna na temat zalet spożywania pełnoziarnistych makaronów. Zaangażują się w nią między innymi producenci zbóż, których zrzesza Polski Związek Roślin Zbożowych.