To, co jesz w czasie ciąży i co trafia przez łożysko do dziecka to jedno. Drugie to twoje niezdrowe nawyki, którym folgowałaś jeszcze przed ciążą. I nie chodzi tu wyłącznie o palenie papierosów. Badania naukowców, na jakie powołuje się serwis internetowy WebMD dowodzą, że zwłaszcza jedzenie smażonych potraw może spowodować spore problemy, kiedy już zajdziesz w ciążę.
Uczeni z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Dziecka i Rozwoju Człowieka przeanalizowali przebieg 21 tysięcy ciąż w ciągu ostatnich 10 lat. Sprawdzili nie tylko ich przebieg, ale przyjrzeli się również nawykom matek. Cukrzyca ciążowa wystąpiła u niemal 850 kobiet. Co ciekawe, większość z nich miały słabość do smażonych potraw.
Naukowcy przyjęli różne kryteria, według których oceniali przyzwyczajenia matek sprzed ciąży. Okazało się, że wśród kobiet, które jadły na przykład smażone na tłuszczu mięso od czterech do sześciu razy przed zajściem w ciążę, ryzyko wystąpienia cukrzycy było o 31 procent wyższe niż u tych, które w ogóle nie sięgały po takie potrawy. Z kolei u matek zajadających się smażonym codziennie ryzyko to wzrastało o ponad połowę – napisali naukowcy na łamach miesięcznika „Diabetologia”.
Badaczom nie udało się jeszcze udowodnić ścisłego związku między zamiłowaniem do tłustego jedzenia przed ciążą a prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy ciążowej, niemniej kierunek, w jaki idą ich wnioski, wydaje się słuszny. Potrzeba jednak jeszcze kolejnego cyklu badań, bo to potwierdzić. Na wszelki wypadek jednak warto odstawić potrawy z patelni już teraz.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>