Badania naukowców z Uniwersytetu Stanforda rzucają nowe światło na ustalenia dotyczące stanu wątroby pacjenta, poziomu insuliny w jego organizmie i ryzyka zapadnięcia na cukrzycę.
Zdaniem uczonych, już samo obrazowanie za pomocą USG pozwala stwierdzić z dużą dozą prawdopodobieństwa, czy pacjent zagrożony jest cukrzycą typu 2. Poza tym ryzyko to nie jest związane z badanym na czczo poziomem insuliny w organizmie pacjenta – donosi serwis „EurekAlert!”.
Wnioski takie zespół naukowców wyciągnął po przebadaniu ponad 11 tys. Koreańczyków, którym najpierw sprawdzono poziom insuliny na czczo i wykonano USG jamy brzusznej. Następnie przez 5 lat śledzono ich medyczną historię. Okazało się, że osoby ze stłuszczeniem wątroby – niezależnie od poziomu insuliny – miały wyższe stężenie glukozy, niższe stężenie cholesterolu HDL oraz więcej innych problemów z metabolizmem. To zdaniem uczonych aż pięciokrotnie zwiększało u takich pacjentów ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2.