Kluczem do sukcesu w zapobieganiu alergii pokarmowej jest wprowadzenie do diety ciężarnej produktów bogatych w kwasy omega-3. Eksperci z francuskiego National Agricultural Research Institute (INRA) szczególnie polecają tłuste ryby morskie (tj. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk) oraz orzechy włoskie, nasiona dyni i siemienia lnianego - czytamy w brytyjskim dzienniku "Daily Telegraph".
Naukowcy wysnuwają teorię, że obserwowany w ostatnich latach wzrost zachorowań na alergię idzie w parze ze spadkiem spożycia wyżej wymienionych produktów.
Wcześniej już udowodniono, że dieta ciężarnej obfitująca w kwasy omega-3 powoduje lepszy rozwój mózgu dziecka. Teraz uczeni dodają jeszcze jeden argument przemawiający na korzyść takiego menu. Spożywanie tłustych ryb, orzechów i oleju lnianego powoduje, że układ odpornościowy dziecka może rozwinąć się i dojrzewać szybciej, dzięki czemu ryzyko wystąpienia alergii zmniejsza się.