Ciało zdradza, jak bardzo jesteś zestresowany. Symptomy
1 Pękające kąciki ust mogą być objawem niedoborów witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B6. Witaminy z grupy B są potrzebne dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B6 bierze udział w produkcji neuroprzekaźników (substancji chemicznych mózgu): serotoniny i dopaminy, które poprawiają nastrój. Większe zapotrzebowanie na witaminę B6 mają osoby przyjmujące pigułki antykoncepcyjne, HTZ oraz antydepresanty. Naturalnym źródłem tej witaminy są produkty tj. marchew, kurczak, jaja, ryby, mięso, groszek, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy, awokado, banany, fasola, brokuły, brązowy ryż, pełnoziarniste, kapusta, kukurydza i ziemniaki
Shutterstock
2 Może świadczyć o większym zapotrzebowaniu na witaminę B5. Znana jest jako witamina antystresowa, bo wspomaga produkcję hormonów nadnerczy i przeciwciał odpornościowych, które tracimy szybciej w sytuacjach notorycznego poddenerwowania. Źródłem witaminy B5 może być: mięso wołowe, jaja, świeże warzywa, rośliny strączkowe, wątróbka, grzyby, orzechy, ryby morskie
Shutterstock
3 Może to być objaw niedoborów cynku, który „znika” z organizmu w sytuacjach stresujących. Aby uzupełnić niedobory, warto jeść pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, ostrygi i inne skorupiaki
Shutterstock
4 Może to być objaw niedoborów cynku, który „znika” z organizmu w sytuacjach stresujących. Aby uzupełnić niedobory, warto jeść pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, ostrygi i inne skorupiaki
Shutterstock
5 To może być sygnał, że potrzebujemy więcej witaminy C, „zużywanej” w sytuacjach stresowych Na jej niedobór wpływa także palenie papierosów, picie alkoholu, przyjmowanie doustnej antykoncepcji i antydepresantów. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność. W dużej ilości znajduje się w owocach jagodowych, cytrusach, zielonych warzywach, szparagach, awokado, brokułach, kapuście, mango, cebuli, ananasie, rzodkiewce, szpinaku i pomidorach
Shutterstock
6 Mogą być spowodowane przez niedobór witaminy E – przeciwutleniacza rozpuszczalnego w tłuszczach. Aby je uzupełnić, częściej sięgaj po tłoczone na zimno oleje roślinne, ciemnozielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, jaja, mleko, płatki owsiane, podroby, soję, słodkie ziemniaki
Shutterstock
7 Mogą świadczyć o niedoborze witaminy A, która jest niezbędna także dla dobrego widzenia. Znajdziemy ją w oleju z ryb, wątróbce, owocach i warzywach w kolorach zielonych, czerwonych, pomarańczowych i żółtych, np. morelach, szparagach, brokułach, marchwi, brzoskwiniach, dyni, papryce
Shutterstock