Mak lekarski, z którego pozyskuje się nasiona, zawiera naturalne alkaloidy opium. Choć same nasiona maku nie są szkodliwe, mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać mak przeznaczony wyłącznie do spożycia przez indywidualnych konsumentów.
Jak wybrać bezpieczny mak?
- Sprawdzony sprzedawca: Zakupy warto robić w sprawdzonych miejscach, gdzie mamy pewność co do jakości produktów.
- Oryginalne opakowanie: Mak powinien być dostępny w szczelnym, oryginalnym opakowaniu jednostkowym, z wyraźnie widocznym oznaczeniem dotyczącym przeznaczenia produktu, daty trwałości i kraju pochodzenia.
- Brak przeznaczenia do przetwórstwa: Nigdy nie kupujmy maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego, ponieważ może on zawierać zbyt wysokie stężenie szkodliwych substancji.
- Mak na wagę: Jeśli decydujemy się na zakup maku sprzedawanego na wagę, koniecznie sprawdźmy u sprzedawcy jego przeznaczenie i pochodzenie, poprosimy o okazanie odpowiednich dokumentów.
Nieprzestrzeganie zaleceń GIS może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych. Dlatego tak ważne jest, aby świadomie wybierać produkty spożywcze, zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy nasza dieta jest często bardziej urozmaicona.
Kontrole GIS
W związku z rosnącą popularnością maku w okresie świątecznym, Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi wzmożonekontrole. Inspektorzy sprawdzają, czy mak dostępny w sprzedaży spełnia wszystkie wymagane normy i czy jest przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów.