Kanapka z serem, kanapka z jajkiem, wędliną, warzywami czy z twarogiem – sposobów na zróżnicowane śniadanie jest wiele. Dzięki niektórym składnikom zwykła kanapka może stać się prawdziwą skarbnicą cennych witamin i minerałów. Jaki jest najzdrowszy dodatek do kanapek?

Reklama

Obserwuj kanał Dziennik.pl na WhatsAppie

Szpinak zmieni zwykłą kanapkę w istny super-food! Jakie ma właściwości odżywcze?

Szpinak to jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek i prawdziwa skarbnica ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Szpinak to jedno z najlepszych źródeł witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości. Zawiera również witaminę A, czyli beta-karoten, który wspiera zdrowie oczu i układu odpornościowego.

W szpinaku znajdziemy również kwas foliowy, niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga rozwój płodu i zapobiega wadom cewy nerwowej. Szpinak jest też doskonałym źródłem żelaza niehemowego, które jest ważne dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie.

Zawarty w szpinaku magnez jest z kolei kluczowy dla funkcjonowania mięśni i nerwów oraz dla utrzymania zdrowego układu immunologicznego. Szpinak zawiera również cenne przeciwutleniacze - w tym luteinę i zeaksantynę, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Na co jest dobry szpinak?

Reklama

Regularne spożywanie szpinaku niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu, szpinak pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co jest korzystne dla zdrowia serca. Luteina i zeaksantyna chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i zmniejszają ryzyko degeneracji plamki żółtej.

Witamina K niezbędna jest do utrzymania zdrowych i mocnych kości, zapobiegając osteoporozie, a zawarty w nim błonnik wspomaga zdrowie układu pokarmowego zapobiegając zaparciom i wspierając zdrową mikroflorę jelitową. Wreszcie, chlorofil obecny w liściach szpinaku wspomaga naturalne procesy detoksykacyjne organizmu.

Kanapki ze szpinakiem – pomysły i inspiracje

Szpinak jest wszechstronny i doskonale komponuje się z różnymi składnikami kanapek. Oto kilka inspiracji na zdrowe i smaczne kanapki ze szpinakiem:

  • Kanapka z awokado i jajkiem

Składniki: pieczywo pełnoziarniste, plastry awokado, jajko gotowane na twardo pokrojone w plastry, garść świeżych liści szpinaku, sól i pieprz do smaku.

  • Kanapka z hummusem i warzywami

Składniki: chleb pełnoziarnisty, warstwa hummusu, plastry ogórka i pomidora, kilka liści szpinaku, kiełki lucerny lub rzodkiewki.

  • Kanapka z kurczakiem i pesto

Składniki: bagietka lub ciabatta, grillowany filet z kurczaka, pokrojony w plastry, łyżka pesto bazyliowego, plastry mozzarelli, świeży szpinak.

  • Kanapka z serem feta i burakiem

Składniki: pieczywo żytnie, pokrojone, pieczone buraki, pokruszony ser feta, garść szpinaku, orzechy włoskie i miód dla smaku.