Czkawka, czyli rytmiczny ruch związany ze skurczami przepony i mięśni międzyżebrowych, to pierwotny odruch obronny, kiedy pojawia się kłopot z przełykaniem. Przepona zaczyna wykonywać silne skurcze, gdy jedzenie utkwi w przełyku, jest go tam zbyt wiele albo za wolno się przemieszcza, a przy okazji dostanie się tam spora ilość powietrza. Czkawka ma za zadanie zmniejszyć ciśnienia w żołądku, co skutkuje zasysaniem do niego zawartości przełyku.
To może wywołać czkawkę
- łapczywe jedzenie
- przejedzenie
- ostre, drażniące pokarmy
- nadmiar alkoholu
- gorące lub bardzo zimne napoje
- napoje gazowane
- stres
Jak szybko pozbyć się czkawki?
Wstrzymaj oddech na pół minuty albo zrób 2-3 wdechy i wydechy do papierowej torebki. Zwiększysz stężenie dwutlenku węgla w organizmie, co zahamuje ten uciążliwy odruch. Podobny efekt daje inny popularny sposób: przestraszenie czkającego.
Czkawkę można pokonać też:
- jedząc łyżeczkę cukru lub miodu
- popijając wodę małymi łyczkami
Kiedy z czkawką do lekarza?
Powracająca i trudna do zatrzymania czkawka może być symptomem:
- refluksu żołądkowo-przełykowego
- wrzodów żołądka
- chorób jelit
- chorób pęcherzyka żółciowego
- chorób trzustki
- zapalenia płuc
- nowotworu
- zaburzeń nerwicowych
Lekarz oprócz pomocy doraźnej, np. przepisania środków rozkurczowych lub uspokajających, zleci badania, dzięki którym możliwe będzie znalezienie źródła problemu.