Czkawka, czyli rytmiczny ruch związany ze skurczami przepony i mięśni międzyżebrowych, to pierwotny odruch obronny, kiedy pojawia się kłopot z przełykaniem. Przepona zaczyna wykonywać silne skurcze, gdy jedzenie utkwi w przełyku, jest go tam zbyt wiele albo za wolno się przemieszcza, a przy okazji dostanie się tam spora ilość powietrza. Czkawka ma za zadanie zmniejszyć ciśnienia w żołądku, co skutkuje zasysaniem do niego zawartości przełyku.

Reklama

To może wywołać czkawkę

  • łapczywe jedzenie
  • przejedzenie
  • ostre, drażniące pokarmy
  • nadmiar alkoholu
  • gorące lub bardzo zimne napoje
  • napoje gazowane
  • stres

Jak szybko pozbyć się czkawki?

Reklama

Wstrzymaj oddech na pół minuty albo zrób 2-3 wdechy i wydechy do papierowej torebki. Zwiększysz stężenie dwutlenku węgla w organizmie, co zahamuje ten uciążliwy odruch. Podobny efekt daje inny popularny sposób: przestraszenie czkającego.

Czkawkę można pokonać też:

  • jedząc łyżeczkę cukru lub miodu
  • popijając wodę małymi łyczkami

Kiedy z czkawką do lekarza?

Powracająca i trudna do zatrzymania czkawka może być symptomem:

  • refluksu żołądkowo-przełykowego
  • wrzodów żołądka
  • chorób jelit
  • chorób pęcherzyka żółciowego
  • chorób trzustki
  • zapalenia płuc
  • nowotworu
  • zaburzeń nerwicowych

Lekarz oprócz pomocy doraźnej, np. przepisania środków rozkurczowych lub uspokajających, zleci badania, dzięki którym możliwe będzie znalezienie źródła problemu.