Wszyscy od czasu do czasu czujemy lęk. Ale przewlekły niepokój, zwany inaczej GAD (ang. Generalized Anxiety Disorder) jest zarazem chroniczny i niespecyficzny. W przypadku GAD nie występuje sytuacja, która budzi lęk. Niepokój i napięcie są stale obecne we wszystkich sytuacjach i często nie dotyczą niczego konkretnego.

Reklama

Normalne jest także to, że osoby cierpiące na GAD, mają też przewlekłą depresję.

Próby kliniczne dotyczące GAD i depresji często wiążą te zaburzenia z problemem niedoborów witamin i minerałów. Na przykład witaminy B6 i B12 są skuteczne w leczeniu depresji, natomiast zaburzenia lęku i napięcia często są leczone magnezem.

Ale ostatnie prace dotyczące GAD skupiły się na braku równowagi proporcji cynku i miedzi, które zdają się ze współzawodniczyć w ludzkim organizmie.

Badanie nad tym zjawiskiem przeprowadzili naukowcy z Research Institute, Pfeiffer Treatment Center of Warrenville. Opublikowane zostało w "Nutrition and Metabolic Insight", a ostatnio powrócił do niego magazyn Natural News.

Naukowcy przeanalizowali minerały we krwi 38 osób z przewlekłym lękiem i 16 osób zdrowych. Odkryli, że ludzie z chronicznym lękiem mieli generalnie niższe poziomy cynku w porównaniu do poziomów miedzi, albo większe poziomy miedzi w porównaniu do cynku.

Leczono ich przy pomocy tego ostatniego oraz suplementów antyoksydacyjnych, według indywidualnych zapotrzebowań. Rezultaty terapii okazały się znakomite.

Reklama

Miedziane rury wodociągowe to już norma w naszych czasach oraz źródło ekspozycji na ten minerał poza dietą. Ale podnoszenie poziomów cynku ma większy sens dla naszego zdrowia, niż obniżanie poziomów miedzi.

Chris Kresser, praktykujący medycynę funkcjonalną, wyjaśnia: Proporcje miedzi do cynku determinują zdrowie i funkcje neuroprzekaźników.

Idealnie poziom miedzi we krwi powinien wynosić 70 proc. poziomu cynku. Cynk powinien dominować. Jeżeli tak nie jest, mogą pojawić się wszelkiego rodzaju zaburzenia neurologiczne, włączając w to lęk, depresję i schizofrenię.

Nadmiar miedzi z kolei powoduje syndrom Wilsona, charakteryzujący się niską temperaturą ciała i niskim poziomem depresji.

Naturalne źródła cynku to: nasiona dyni, orzechy brazylijskie, rośliny strączkowe, brokuły, pełne ziarna, brązowy ryż.