Marchewka zmniejsza ryzyko raka
Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle odkryli, że niektóre dania świąteczne mogą poważnie zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. A to za sprawą marchewki, jednego z najpopularniejszych warzyw, o którego prozdrowotnych właściwościach wiemy od dawna.
O kolejnych dowiadujemy się z badań, których wyniki opublikowano niedawno w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition". Naukowcy przeprowadzili przegląd i metaanalizę prawie 200 badań, w których wzięło udział 4,7 mln uczestników.
Analiza wykazała, że pięć porcji marchewki tygodniowo wiążę się z 20 proc. redukcją zachorowań na wszystkie rodzaje nowotworów. Korzyści przynieść może nawet jedna porcja tygodniowo. W tym przypadku ryzyko pojawiania się raka zmniejsza się o 4 proc. w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą marchewki.
Nie chodzi o beta-karoten
Marchewka zawiera bardzo wiele związków, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Najczęściej mówi się o beta-karotenie, odpowiadającym za pomarańczowy kolor warzywa, a także za poprawę naszej odporności i kondycji skóry. Jednak działanie przeciwnowotworowe marchewki to zasługa innych składników, należących, podobnie jak karoten, do grupy fitochemikaliów.
Kierownikiem zespołu badawczego był Charles Ojobor z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka i Ćwiczeniami na Uniwersytecie w Newcastle. - Wielu badaczy zauważyło już zalety marchewki i dlatego mieliśmy tak dużo danych do analizy - powiedział.
- Jednak większość badań skupiała się na beta-karotenie, ale w kontrolowanych eksperymentach beta-karoten nie wykazał szczególnie korzystnego wpływu na raka. Dlatego my badaliśmy marchew ze względu na zawartość innego rodzaju fitochemikaliów - poliacetylenów, które są bezbarwne, ale mają silny wpływ na zapobieganie stanom zapalnym przyczyniającym się do powstawania nowotworów - dodał badacz.
- Nasza analiza wykazała, że u osób jedzących pięć porcji marchwi tygodniowo ryzyko zachorowania na tę chorobę było o 20 proc. mniejsze - podsumował Ojobor.
Marchewka na świątecznym stole
Marchewka jest składnikiem wielu potraw, które są przygotowywane w okresie świątecznym. To chociażby śledź po pierzynką czy pod szubą, karp w galarecie, ryba po grecku czy - oczywiście - sałatka jarzynowa.
Warto też pomyśleć o cieście z marchewki czy pasztecie z marchewki, daniu mniej popularnym, ale naprawdę znakomitym i smacznym. Można też przygotować zupę czy krem z marchewki, a sok lub surówka z marchewki to przecież samo zdrowie.
Marchewka, choć w skromniejszej postaci, bywa też składnikiem wywaru do barszczu czerwonego.