Naukowcy z University od Oxford przeprowadzili piętnastoletnie badania wśród ponad 27 tysięcy osób w wieku powyżej 40 lat. Wyniki opublikowali w „American Journal of Clinical Nutrition".
Uczestnicy badania najpierw wypełniali ankietę, w której odpowiadali na pytania dotyczące diety. Następnie byli poddawani wnikliwym badaniom okulistycznym. Jeszcze w trakcie obserwacji półtora tysiąca spośród nich zachorowało na zaćmę.
Według naukowców, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko wystąpienia zaćmy. Badacze jednocześnie udowadniają, że menu obfitujące w warzywa i owoce chroni oczy przed rozwojem tej groźnej choroby. U osób na diecie wegetariańskiej wystąpienie zaćmy jest niższe średnio o 40 proc. w porównaniu z osobami zajadającymi się mięsem. A już największe ryzyko wystąpienia choroby było u osób spożywających największe ilości mięsa (więcej niż 100 g).
Badacze podkreślają jednak, że ich obserwacje nie dowodzą, iż mięso sprzyja rozwojowi zaćmy. Skłonni są raczej do postawienia tezy, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców chroni oczy przed schorzeniami. Według nich dieta wegetariańska po prostu sprzyja dobremu wzrokowi oraz łączy się zwykle ze zdrowym trybem życia, co obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób.