Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili eksperyment na myszach, ale przekonują, że jego wyniki można odnieść do świata ludzi. Zaobserwowali, że w przypadku gryzoni chorych na raka jelita grubego ekstrakt z żurawiny nie tylko hamuje rozwój nowotworu, ale i znacząco (bo aż o połowę) wpływa na zmniejszenie guzów.
Według uczonych ekstrakt z żurawiny (obfitujący w polifenole) zabija komórki nowotworowe i zapobiega powstawaniu nowych. Ma również silne działanie przeciwzapalne. U myszy spożywanie sproszkowanego wyciągu z żurawiny miało działanie terapeutyczne już po 20 tygodniach. Dzienna dawka ekstraktu podawanego myszom odpowiadałaby filiżance żurawiny spożywanej przez ludzi.
Poprzednie badania naukowe przeprowadzone w laboratorium wykazały, że substancje chemiczne znajdujące się w ekstrakcie z żurawiny mogą selektywnie zabijać komórki nowotworu jelita grubego.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>