Żywność przetworzona i czerwone mięso powinny być na cenzurowanym każdego, kto chce uchronić się przed nowotworem jelita grubego. To dlatego wegetarianie i osoby, które w codziennym jadłospisie wymieniają mięso na ryby, rzadziej chorują na raka. U nich ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego spada nawet o 43 proc.
Badanie, którego wyniki zostały opublikowane na łamach „JAMA Internal Medicine”, wykazało również, że wegetarianie są o 29 proc. mniej zagrożeni rakiem odbytnicy w porównaniu z mięsożercami. Niewątpliwie znaczenie ma fakt, że wegetarianie rzadziej niż osoby jedzące mięso cierpią na otyłość.
Jak podają uczeni z World Cancer Research Fund, najwyższy wskaźnik zachorowalności na raka jelita grubego występuje w Korei, Słowacji i na Węgrzech.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>