Badanie prowadzone przez ekspertów z Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że w wielu produktach, po które codziennie chętnie sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C). Posądzana jest przez lekarzy o działanie rakotwórcze – informuje brytyjski dziennik „Daily Mail”.
Czytaj także: To widać, która kobieta może mieć raka - dowodzą uczeni >>>
Na cenzurowanym znalazły się chipsy, herbatniki dla niemowląt i dzieci oraz kawa rozpuszczalna.
Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju raka. Apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i jakości kawy. Swoją decyzję producent Nescafe tłumaczy tym, że nie ma obecnie żadnych naukowych dowodów wskazujących na to, że konkretny produkt ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na zawartość akrylamidu.
Eksperci z FSA powołują się na wyniki badań na gryzoniach laboratoryjnych. Na tej podstawie twierdzą, że akrylamid może wywoływać u ludzi raka poprzez interakcję z DNA w komórkach.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>