Kontrolna wizyta u stomatologa rekomendowana jest raz na 6 miesięcy, w przypadku kobiet w ciąży, by uchronić zęby przed próchnicą zaleca się, aby kontrola higieny jamy ustnej odbyła się przynajmniej dwukrotnie, na początku ciąży i w jej połowie. Pozwala to już we wczesnym etapie wykryć ewentualne nieprawidłowości. Najlepszym rozwiązaniem dla przyszłych mam jest mycie zębów po każdym posiłku, zwłaszcza po nocnych przekąskach. Regularne szczotkowanie, stosowanie nici dentystycznych i płukanek, irygacja oraz systematyczne wizyty u stomatologa to podstawowe działania, które należy wdrożyć kiedy dowiadujemy się, że na świecie pojawi się pociecha.
Ważne jest również, aby zadbać o właściwą dietę podczas ciąży, która również wpływa na stan uzębienia. W przypadku niedoboru odpowiednich witamin wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Dieta wzmacniająca zęby przyszłej mamy powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. Przede wszystkim należy spożywać produkty bogate w wapń i unikać słodyczy, które stanowią pożywkę dla bakterii. Kiedy nie dbamy o właściwą higienę, zęby narażone są na kolonizację bakterii i rozwój próchnicy.
Zalążki zębów dziecka kształtują się już w 6 tygodniu ciąży, już w łonie matki wytwarzane są zawiązki zębów mlecznych i stałych oprócz ósemek. Dlatego tak niezwykle ważne jest uwapnianie zębów już w fazie płodowej. Aby dziecko miało zdrowe zęby, warto zwracać szczególna uwagę na produkty, które wspomagają mineralizację uzębienia.
- Spożywanie produktów zawierających duże ilości wapnia jest nie tylko korzystne dla zdrowia zębów matki, ale również przyszłych zębów dziecka. Na etapie rozwoju embrionalnego rozwijają się zawiązki zębów mlecznych, dlatego prawidłowe odżywianie się matki jest tak istotne dla zdrowia dziecka. Negatywny wpływ na zawiązki zębów dziecka mogą mieć także różne leki – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej w Katowicach.
Największą ilość wapnia zawiera mleko roślinne, a także takie produkty jak: szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna oraz jogurty, kefiry czy sery. Warto również wzbogacić dietę o naturalną witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega krwawieniom, może więc zmniejszyć dolegliwości związane z dziąsłami. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją w warzywach takich jak papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły i owocach: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki czy truskawki.
Najczęstszymi dolegliwościami, z jakimi spotykają się kobiety w ciąży są stany zapalne dziąseł wynikające ze zmian hormonalnych. Występują one najczęściej w drugim trymestrze. Główną przyczyną zapalenia dziąseł jest wzrost poziomu hormonów - progesteronu i estrogenów, zmiany we florze bakteryjnej płytki nazębnej oraz zmiany w układzie odpornościowym. - Dziąsła stają się zaczerwienione, opuchnięte i krwawią podczas szczotkowania. Są też wyjątkowo wrażliwe na czynniki bakteryjne zawarte w płytce nazębnej. Wrażliwość dziąseł często sprawia, że kobiety myją zęby delikatniej, co nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż nasila objawy zapalenia przyzębia. Delikatniejsze mycie sprawia, że w przestrzeniach między zębami oraz na granicy ząb-dziąsło mogą pozostać resztki pokarmów, które są pożywką dla bakterii. Zwiększona podatność na odkładanie płytki nazębnej i rozwój stanów zapalnych dziąseł może doprowadzić do powstania próchnicy zębów – mówi lek. dent. Agata Pleszyniak.
Na stan zdrowia zębów wpływać mogą również utrzymujące się dłużej wymioty, występujące pomiędzy 7 a 14 tygodniem, ponieważ długotrwałe narażenie zębów na kontakt z silnymi kwasami żołądkowymi sprzyja niszczeniu warstwy szkliwa nazębnego. Zaleca się, aby w takich sytuacjach od razu przepłukać jamę ustną wodą lub odpowiednimi, bezpiecznymi dla ciężarnych płynami, aby zniwelować działanie soku żołądkowego. Warto stosować również w tym okresie pasty wzmacniające szkliwo.
W przypadku, gdy pojawią się już problemy z zębami, należy natychmiast udać się do stomatologa. Kobiety w ciąży to pacjentki pod specjalnym nadzorem. Chociaż ciąża sama w sobie nie jest przeciwwskazaniem do stosowania zabiegów stomatologicznych, na pewno nie można narażać pacjentki na stres, który negatywnie wpływa na rozwój malucha. Podczas konsultacji lekarz weryfikuje, czy należy natychmiast wprowadzić leczenie, czy też można odłożyć je po narodzinach dziecka.
Stan zębów ma wpływ również na samo zapłodnienie. Najlepiej przed rozpoczęciem starań o dziecko zdiagnozować stan przyzębia. Ponieważ w ciąży unikamy wykonywania zdjęć rtg ważna jest nieinwazyjna diagnostyka próchnicy. Pomaga w tym laser diagnostyczny, wykrywający początkową próchnice 2 razy skuteczniej niż lekarz. Nową techniką jest transiluminacja laserowa umożliwiająca nieinwazyjne wykrycie próchnicy w niedostępnych miejscach. Metody te są całkowicie bezpieczne dla płodu. Warto również wykonać profesjonalną higienizację, skaling, piaskowanie czy też polerowanie zębów.Kiedy noworodek spożywa duże ilości mleka, powinno się przemywać mu jamę ustną przegotowaną wodą, pozwala to zadbać o dziąsła i przyszłe zęby. Dzięki temu nie pozostają resztki pokarmu jakim jest mleko, co zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii. Wyrzynające się zęby mleczne nie są wówczas narażone na negatywne czynniki prowadzące do rozwoju próchnicy.
Ciąża to wyjątkowe doświadczenie w życiu każdej kobiety, może jednak znacząco wpłynąć na stan zdrowia zębów zarówno u matki jak i dziecka. Dlatego w tak szczególnym okresie warto odpowiednio zadbać o zdrowie swoje i pociechy, będąc pod stałą opieką stomatologa.