Dieta na dobry początek dnia. Dodaje energii i zdrowia
1 To najzdrowszy rodzaj zielonej herbaty. Jest doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy chlorofilu, aminokwasów i witamin. Zawiera L-teaninę, która działa relaksująco i pomaga zwiększyć moc mózgu. Dodaje energii, poprawia ogólny stan zdrowia i zmniejsza ryzyko zachorowania raka. Możesz dodawać ją do ciasta, koktajli, a nawet sałatek
Shutterstock
2 Znany również jako ryż zakazany i ryż fioletowy. Obfituje w najcenniejsze spośród przeciwutleniaczy - antocyjany, które znajdują się również w jagodach i jeżynach. Chroni przed rakiem i wzmacnia serce. Świetnie smakuje z selerem naciowym i migdałami
Shutterstock
3 Te "złote jagody" obfitują w witaminy: B12, A i C. Zawierają dużo białka, dzięki czemu sycą na dłużej. Są doskonałym źródłem bioflawonoidów, które poprawiają ogólny stan zdrowia. Suszone owoce dodawaj do mieszanek bakalii oraz ciasteczek
Shutterstock
4 Używasz masła i oleju kokosowego, pijesz wodę kokosową i mleko kokosowe? To wprowadź jeszcze do swojego jadłospisu mąkę kokosową. Zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna i jest bogata w białko. Użyta do przygotowania naleśników sprawi, że będą lekkie i puszyste
Shutterstock
5 Ziele mniszka lekarskiego pomaga w detoksykacji wątroby i usprawnia trawienie. Jest bogate w witaminy A, C, K i z grupy B, jak również w wapno, żelazo, błonnik i mangan. Dodawaj mniszka lekarskiego do sałatek oraz koktajli
Shutterstock
6 Są źródłem żywych kultur dobrych bakterii oraz minerałów i witamin. Usprawniają trawienie i wspomagają układ odpornościowy
Shutterstock
7 Zawierają witaminy z grupy B, białko i niezbędne minerały tj. potas, wapń i żelazo. Warto dodawać je do twarogu
Shutterstock
8 Ma delikatny smak i zawiera więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Dodawaj go do sałatek warzywnych
Shutterstock
9 Brukselka jest bogata w witaminę C, K i z grupy B, jak również w potas i żelazo. Jedna porcja zawiera około 28 mg wapnia. Brukselka jest bogata również w
Shutterstock