Pobudka! Tak szybko postawisz się na nogi
1 Warto moczyć je przed spożyciem, np. przez noc, w wodzie źródlanej. Dzięki temu będą łatwiejsze do strawienia, dostarczą więcej energii. Namoczenie pobudza proces kiełkowania, co zwiększa wartość odżywczą orzechów
Shutterstock
2 Zawiera probiotyki (dobre bakterie), które wzmacniają odporność i przyczyniają się do zwalczenia zmęczenia
Shutterstock
3 Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca, ale również dostarczają energii. Łosoś zawiera również dużą ilość białka, witaminy B6, niacyny i ryboflawiny
Shutterstock
4 Jedna szklanka tych grzybów zapewnia 50 proc. codziennej porcji żelaza, co jest ważne dla prawidłowego krążenia. A właśnie bez sprawnego dostarczania tlenu do głównych narządów możemy czuć się zmęczeni
Shutterstock
5 Obfituje w żelazo, magnez i potas. Zwłaszcza magnez odgrywa istotną rolę w produkcji energii, a w połączeniu z potasem umożliwia efektywne trawienie, dobre funkcjonowanie układu nerwowego i regenerację mięśni
Shutterstock
6 Już pół filiżanki nasion dyni zapewnia dzienną dawkę magnezu, który jest niezbędny do wytwarzania energii
Shutterstock
7 Są cennym źródłem węglowodanów, żelaza, potasu, magnezu, witaminy C i D. Wszystkie te składniki przyczyniają się do zwiększenia poziomu energii i szybkiego zwalczenia uczucia zmęczenia
Shutterstock
8 Jest potrzebna, aby substancje odżywcze oraz tlen trafiły do komórek. Jeśli jest jej za mało w organizmie, odczuwamy zmęczenie. Zaleca się, aby dorosłe kobiety piły około osiem szklanek wody dziennie, zaś mężczyźni około dziesięciu. Dobrym zwyczajem jest picie wody przed posiłkami
Shutterstock
9 Zawierają dużą ilość składników odżywczych, dzięki czemu skutecznie zwalczają zmęczenie. Mają bardziej intensywny smak i aromat, co z kolei wpływa na lepsze samopoczucie
Shutterstock
10 Są najważniejszym źródłem białka, które dodaje energii. Regenerują mięśnie po wysiłku, dzięki czemu szybciej odzyskujemy siły
Shutterstock