Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Niesłusznie osądzone. Jak zdrowe są jajka?

30 marca 2015, 00:11
O jajkach mówi się źle w kontekście zawartości cholesterolu, czyli substancji sprzyjającej rozwojowi miażdżycy. Tymczasem według nowych ustaleń naukowców cholesterol przyjmowany z pożywieniem (tzw. cholesterol egzogenny) w niewielkim stopniu przyczynia się do wzrostu stężenia złego cholesterolu (LDL). Nie warto więc skreślać jaj ze swego jadłospisu. Tym bardziej, że zawierają wiele cennych składników odżywczych
O jajkach mówi się źle w kontekście zawartości cholesterolu, czyli substancji sprzyjającej rozwojowi miażdżycy. Tymczasem według nowych ustaleń naukowców cholesterol przyjmowany z pożywieniem (tzw. cholesterol egzogenny) w niewielkim stopniu przyczynia się do wzrostu stężenia złego cholesterolu (LDL). Nie warto więc skreślać jaj ze swego jadłospisu. Tym bardziej, że zawierają wiele cennych składników odżywczych / Shutterstock
Nie ma Wielkanocy bez jajek. W okresie przedświątecznym wraca więc temat ich szkodliwości, jeśli jemy je w nadmiarze. Ale czy aby na pewno jajka szkodzą zdrowiu?

Powiązane

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Reklama
Reklama

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Reklama
Zobacz
Reklama