Niesłusznie osądzone. Jak zdrowe są jajka?
1 Jaja zawierają pełnowartościowe białko (jedno jajko dostarcza 6,2 g białka) i węglowodany. Sycą więc na długo, a dostarczają niewiele kalorii (100 g jaj na twardo - 155 kcal; średnie jajko waży 60 g). Warto jeść je na śniadanie
Shutterstock
2 Są źródłem luteiny, która korzystnie wpływa na oczy i chroni je przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega wadom wzroku, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej
Shutterstock
3 Zawierają lecytynę, która poprawia pracę mózgu oraz chroni przed miażdżycą
Shutterstock
4 Są źródłem cennych, bo nienasyconych, kwasów tłuszczowych. Wspierają one pracę mózgu, wzmacniają odporność, zapobiegają stanom zapalnym
Shutterstock
5 Zawierają witaminy A, D, E, K oraz z grupy B (B2, B12)
Shutterstock
6 Mają w swoim składzie składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję