Wzbogać dietę o soczewicę. Warto! Przynajmniej z 7 powodów
1 Jest doskonałym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, co doceniają zwłaszcza dla weganie i wegetarianie
Shutterstock
2 Zawarty w dużej ilości błonnik (prawie 8 mg/100 g) pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu można uchronić się przed nadciśnienie i w efekcie udarem mózgu oraz zawałem serca
Shutterstock
3 Świetnie syci, na długo zmniejsza apetyt na kaloryczne przekąski, a przy tym zawiera mało kalorii. Filiżanka gotowanej soczewicy dostarcza ok. 230 kcal
Shutterstock
4 Jedzenie soczewicy poleca się cukrzykom. Ma ona niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
Shutterstock
5 Zapobiega zaparciom i innym problemom trawiennym oraz łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego
Shutterstock
6 To zasługa dużej zawartości węglowodanów złożonych, jak również żelaza
Shutterstock