Uczeni dowiedli, że są ZDROWE! Musisz je mieć w swojej diecie
1 Jej siłą jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają nowotworom. Poza tym powoduje wzrost stężenia serotoniny – hormonu szczęścia, który zapewnia dobry nastrój. Jeśli masz zbilansowaną dietę, jedzenie gorzkiej czekolady nawet codziennie nie powinno przyczyniać się do zwiększenia masy ciała
Shutterstock
2 Dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu i chronią go przed demencją, jak również zapobiegają chorobom układu krążenia. Ryby obfitują także w witaminy D, A i E
Shutterstock
3 Jest doskonałym źródłem witaminy E, która nie tylko korzystnie wpływa na kondycję skóry, ale i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera dużą ilość białka (co docenią osoby, które rezygnują z mięsa w codziennej diecie) oraz tiaminy (wspiera mózg i układ nerwowy). Wybierając masło orzechowe, decyduj się na te bez dodatku cukru i soli oraz oleju roślinnego
Shutterstock
4 Jeden kieliszek czerwonego wina dziennie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia oraz działa antynowotworowo (to zasługa dużej zawartości przeciwutleniaczy)
Shutterstock
5 Zawierają cenne witaminy (A, E, D, K), składniki mineralne, pełnowartościowe białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Natomiast żółtko obfituje w luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Żółto zawiera również dużą ilość cholesterolu, ale nie jest to groźne, bo w żółtku znajduje się również lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych
Shutterstock
6 Badania naukowe dowiodły, że curry redukuje obrzęki i uśmierza ból związany z zapaleniem stawów. Poza tym wspomaga zdrowy metabolizm i wspiera pracę układu odpornościowego. Według najnowszych badań znajdująca się w curry kurkumina spowalnia wzrost komórek rakowych
Shutterstock
7 Owsianka jest znakomitym pomysłem na śniadanie, bo zapewnia energię na resztę dnia i chroni przed napadami głodu. Obfituje w błonnik, a więc usprawnia trawienie. Jest polecana osobom, które dbają o linię
Shutterstock
8 Zawiera pełnowartościowe, dobrze przyswajalne białko i wapń. Obfituje w żywe kultury bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Znajdująca się w nim witamina D sprzyja zdrowym kościom i poprawia odporność. Badania pokazują, że osoby, które codziennie jedzą jogurt, są mniej zagrożone nadciśnieniem i chorobami serca
Shutterstock
9 Zawiera witaminę B5, która wspiera nadnercza i redukuje stres. Obfituje w likopen, który chroni przed chorobami serca. Polecany jest osobom na diecie, ponieważ jedna łyżka koncentratu pomidorowego zawiera zaledwie 13 kcal
Shutterstock