Naprawdę tłusty czwartek! Wszystko o pączkach
1 Ten ważący 70 g pączek dostarczy ci niewiele składników odżywczych - zaledwie 5 g białka, 1 g błonnika, a do tego aż 10 g tłuszczu (prawie jedna trzecia dziennego zapotrzebowania na tłuszcz) i 43 g węglowodanów.

Shutterstock
2 Pączek z dziurką, czyli donat, zwykle zawiera więcej tłuszczu niż tradycyjny pączek, bo aż 12 g (donat 60 g), ma też mniej białka bo zaledwie 3 g (donat 60 g). Natomiast jeśli zamiast smażyć go w głębokim oleju, upieklibyśmy go, dostarczałby organizmowi jedynie 5 g tłuszczu i około 200 kcal. Dużo bardziej kaloryczne są faworki - 100 g dostarcza ponad 510 kcal i ponad 31 g tłuszczu

Shutterstock
3 Do smażenia pączków zwykle wykorzystuje się przetworzony tłuszcz roślinny, który po wielokrotnym podgrzaniu sprawia, że powstają szkodliwe i podnoszące poziom cholesterolu - tłuszcze trans, jak również substancje posądzane o działanie rakotwórcze

Shutterstock
4 Pączek składa się głównie z węglowodanów prostych, więc ma wysoki indeks glikemiczny. Powoduje szybki skok glukozy we krwi, a następnie szybki jej spadek. Syci więc na krótko i pobudza apetyt

Shutterstock
5 Jeśli dbasz o linię i chcesz świętować tłusty czwartek, polecamy domowe pączki (zwykle smażone na świeżym tłuszczu i z dodatkiem spirytusu, by ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez pączka) i posypane cukrem pudrem (lukier jest bardziej kaloryczny)

Shutterstock
6 Pączki są bardzo ciężkostrawne (uwaga! świeże pączki lepiej trawimy), więc po ich zjedzeniu możesz odczuwać dolegliwości żołądkowe. W takiej sytuacji warto wypić gorzką czarną herbatę albo napar z mięty

Shutterstock
7 Jeśli jednak pofolgujesz sobie i zjesz dziesięć pączków (oprócz tego jeszcze inne posiłki), nie powinieneś wychodzić przez dobę z klubu fitness i uczciwie tam poćwiczyć, aby spalić kalorie

Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze (10)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeOpis jednej porcji produktu [80 g]: 1 pączek - 80 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [80 g]: 340,80 kcal
Białko w 1 porcji [80 g]: 5,76 g
Węglowodany w 1 porcji [80 g]: 51,60 g (czyli potocznie cukier, z tego mamy 206kcal)
Tłuszcz w 1 porcji [80 g]: 12,24 g (110,16kcal)
a w jednym faworku jest:
Opis jednej porcji produktu [8 g]: 1 faworek - 8 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [8 g]: 38,08 kcal
Białko w 1 porcji [8 g]: 0,76 g
Węglowodany w 1 porcji [8 g]: 3,76 g 15,4kcal
Tłuszcz w 1 porcji [8 g]: 2,40 g 21,6 kcal
czyli odnośnie pączków mam racje. a odnośnie faworków już nie. popatrzyłem na wikipedii co piszą o tym święcie. i wszystko się wyjaśniło. http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82usty_czwartek
a Ty ile zjadłeś dzisiaj pączków?
pozdrawiam i słodko i tłusto :)
Ludzie nie dajcie sie zwarjowac dietom itd.Codziennie nie jemy paczkow ani kotletow mielonych,a szczaw zostawmy Niesiolowskiemu.
Dietetycy robia teraz kase na glupkach.Bedziemy zdrowsi jak wszystko bedziemy jesc z glowa.