Jeśli nie karp, to…

Karp, o czym nie wszyscy mogą wiedzieć, pochodzi z Azji. Na polskie stoły trafił w latach powojennych, gdy zaczął być produkowany na masową skalę, z uwagi na to, że był tani, szybko rósł i był łatwy w hodowli. Od kilku dekad kojarzony jest jako jedno z najważniejszych dań wigilijnych.

Spora część Polaków nie wyobraża sobie wieczerzy bez smażonego karpia czy podawanego w galarecie, ale z drugiej strony dla wielu to ryba nieakceptowalna ze względu na swój mulisty smak. To niestety efekt przekonania, że kupowana ryba powinna być solidna, tymczasem im mniejszy karp - tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie smakował mułem.

Reklama

Na szczęście nie możemy narzekać na ofertę ryb w naszych sklepach, więc alternatyw dla karpia jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiamy pięć gatunków ryb, o któryh warto pomyśleć nie tylko przy okazji wigilii.

Najzdrowsze ryby - łosoś

Łosoś od dawna przoduje w zestawieniach zarówno najzdrowszych, jak i najsmaczniejszych ryb. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Charakterystyczny różowy kolor to zasługa astaksantyny, należącej do karotenoidów. To jeden z najlepszych przeciwutleniaczy - opóźnia procesy starzenia, wspiera pracę mózgu i serca, odpowiada za kondycję stawów, mięśni i narządu wzroku, obniża poziomu cholesterolu.

Łosoś jest również bogaty w witaminy B2, B6 i B12, a witaminy z grupy B to wpływają na ogólny stan naszego zdrowia. W rybie znajdziemy także sporo witaminy A, D i E, a także żelaza, wapnia, fosforu, cynku, magnezu, jodu i selenu.

Najzdrowsze ryby - dorsz

Reklama

Dorsz z kolei to przedstawiciel ryb o białym mięsie i delikatnym smaku. Jest jedną z najczęściej serwowanych ryb, jako smażona, pieczona czy duszona, szczególnie lubiana przez osoby, które niezbyt lubią intensywny rybi smak.

Dorsz to bogactwo białka, a więc zdrowsza alternatywna dla mięsa czerwonego. Znajdziemy też bardzo dużo fosforu i selenu. Ten drugi pierwiastek jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Fosfor z kolei odpowiada za budowę kości, funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.

W dorszu znajdziemy także kwasy omega-3, wapń, potas, magnez, witaminy A, B3, B6, B12 i D3.

Najzdrowsze ryby - śledź

Dla wielu święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez śledzi, jest też spora grupa osób, które jedzą je regularnie przez cały rok. To tłuste ryby bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zawartość tych ostatnich jest tak duża, że jeden filet ze śledzia pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Kwasy te odpowiadają za odporność, stan naszej skóry, pracę układów nerwowego i krążenia.

Śledzie dostarczają też dużą ilość witaminy D3, a także witamin E, A i B12. Znajdziemy też selen, żelazo, cynk, fosfor, potas i jod. To też jedne z najmniej zanieczyszczonych gatunków ryb.

Najzdrowsze ryby - makrela

To kolejna tłusta ryba, po którą bardzo chętnie sięgamy przez cały rok. Głównie w postaci wędzonej. I słusznie, bo wędzona makrela znajduje się na szczycie listy produktów o największej zawartości białka. I, podobnie jak inne gatunki morskie, dostarcza też sporych ilości kwasów omega-3. Jest też bogatym źródłem fosfatydyloseryny, która obniża poziom stresu, a także korzystnie wpływa na zdrowie mózgu i może pomóc w zapobieganiu utraty funkcji poznawczych.

Makrela zapewnia także duże ilości witaminy A, B3, D, E i K, a także fosforu, cynku, magnezu, potasu, żelaza

Najzdrowsze ryby - sardynki

To kolejne pływające bogate źródło kwasów omega-3 i białka. U nas sardynki dostępne są przede wszystkim w puszkach, choć coraz częściej można kupić też świeże. Sardynki w puszkach, a więc całe, polecane są wszystkim tym, którzy chcą dostarczyć sobie sporych ilości wapnia i witaminy D, która odpowiada m.in. za odporność, zdrowe kości czy profilaktykę chorób układu krążenia.

Sardynki zawierają także dużą dawkę żelaza, selenu, fosforu i jodu oraz witamin B3 i B12.