MAKRELA PIECZONA Z ANANASEM I KOPREM WŁOSKIM
Składniki: 2 świeże makrele, 1 koper włoski (fenkuł), 3 szalotki, ½ świeżego ananasa, natka pietruszki, kolendra, słodka papryka w przyprawie, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, sok z pomarańczy, plasterki cytryny, 2 plasterki masła, kilka tłuczonych w moździerzu migdałów lub płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, 1 łyżka masła
Do podania dowolna zielenina: rukola, rukiew, kiełki, szałwia etc.
Przygotowanie: Ryby dokładnie oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Do każdej z nich włóż plasterek masła, plasterki cytryny i zieloną pietruszkę. W środku delikatnie zwilż sokiem z pomarańczy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekane szalotki oraz pokrojony na cienkie paski fenkuł. Dodaj ananasa pokrojonego w kostkę. Dopraw całość słodką papryką, skrop sokiem z pomarańczy i octem balsamicznym. Chwilę podduś i dodaj kolendrę. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Do naczynia przełóż ryby i podsmażone warzywa. Piecz w piekarniku około 20 minut. W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną z dodatkiem masła i soli na sposób sypki. Podawaj rybę posypaną kaparami i migdałami na kaszy jęczmiennej z dodatkiem zieleniny.
Makrelę, a także wiele innych ryb i owoców morza, oraz pozostałe składniki potrzebne do przygotowania dania znajdziesz na BioBazarze.