Najlepiej jest pić cztery, pięć filiżanek kawy dziennie. Według uczonych z National Cancer Institute taka dawka jest terapeutyczna i zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Jak wynika z ich ustaleń, kawosze rzadziej mają przewlekłe choroby układu oddechowego, cukrzycę, schorzenia serca, jak również rzadziej popełniają samobójstwa w porównaniu z osobami, które stronią od kawy.

Reklama

Choć wcześniejsze badania wykazały, że nadużywanie kawy może prowadzić do niektórych nowotworów (np. wątroby), tym razem naukowcy nie zaobserwowali u kawoszy związku między zachorowaniem na raka a większą śmiertelnością z jego powodu.

Kawa zawiera cenne kwasy fenolowe, potas i kofeinę, która w umiarkowanej ilości służy zdrowiu. Trzeba tylko pamiętać, by nie przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, co oznacza maksymalnie pięć filiżanek kawy. Kobiety w ciąży nie powinny zaś spożywać więcej niż 200 mg kofeiny dziennie.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „American Journal of Epidemiology”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>