Jak obniżyć ryzyko demencji? Pięć skutecznych sposobów
1 Regularne podejmowanie wysiłku fizycznego wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (tj. nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu), cukrzycy, otyłości, a właśnie te schorzenia są głównymi czynnikami ryzyka zaburzeń poznawczych i demencji
Shutterstock / Picasa
2 Postaw na warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, zboża, oliwę z oliwek i ryby oraz chude mięso, drób i produkty mleczne. Dieta śródziemnomorska ma udowodnione działanie w profilaktyce chorób układu krążenia i działa ochronnie na mózg
Shutterstock
3 Uczeni w wielu badaniach wykazali, że palacze są znacznie bardziej zagrożeni chorobami mózgu, w tym demencją i alzheimerem, w porównaniu do osób, które nie palą
Shutterstock
4 Alkohol negatywnie działa na mózg i jeśli go nadużywamy, może niszczyć neurony. U alkoholików obserwuje się utratę tkanki mózgowej w obszarach związanych z pamięcią
Shutterstock
5 Te schorzenia powiązane są z wyższym ryzykiem udaru mózgu, uszkodzenia tkanki mózgowej i rozwoju demencji
Shutterstock