Dania kuchni śródziemnomorskiej mają wielu zwolenników. Cenią je osoby, które dbają o zdrowe krążenie i chcą zminimalizować ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Chętnie sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej. Bo - choć niektóre produkty zawierają sporą dawkę tłuszczu i są wysokokaloryczne - pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę.

Reklama

- Kwas linolenowy, polifenole i kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w oliwie z oliwek, tłustych rybach, orzechach oraz świeżych warzywach i owocach wywierają pozytywny wpływ na zdrowie, minimalizują zagrożenie zakrzepicą i schorzeniami układu krążenia powodującymi przedwczesną śmierć - tłumaczą naukowcy na łamach „Postgraduate Medical Journal” (PMJ).

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Co więcej, przejście na dietę śródziemnomorską sprzyja zrzuceniu nadliczbowych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki, bez konieczności liczenia kalorii.