Zawarta w kapuście kiszonej witamina C działa wzmacniająco, witaminy z grupy B wykazują właściwości dotleniające, natomiast witamina E ma dobroczynny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się.
Reklama
W składzie kapusty kiszonej znajdują się także sole mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez i potas. Sok z kiszonej kapusty warto podawać podczas przeziębienia, gdyż obniża zbyt wysoką temperaturę ciała i działa łagodząco na kaszel. Dodatkowo chroni on wątrobę, pęcherzyk żółciowy i śledzionę. Dzięki właściwościom oczyszczającym i dużej zawartości błonnika wspomaga procesy trawienne.
Komentarze (9)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeale i tak najlepsza jest taka z beczki ładna jasna, nie przesolona, nie konserwowana żadnym kwaskiem cytrynowym, w Polsce masowo dostępna w doskonałej jakości w większości marketów i spożywczych sklepików osiedlowych.
Polecam zrobić szejk, trochę wody, dużo kapusty i do tego coś słodkiego na pożywkę dla zbawiennych bakterii np jabłko, zmiksować, popijać. Smacznego :) Układ pokarmowy wam podziekuje.
Zrób sam, jak tak robię od lipca tego roku. Z trzy główki kapusty, kroję zwykłym nożem na plasterki (takie pasemka), układam warstwami w garnku emaliowanym, odrobinę solą każdą z nich posypując (aby puściła kapuściane soki) i ubijam każda warstwę "z pięści" dodaję też marchewkę skrojoną na tarce na grubsze plasterki czy kawałeczki papryki, trochę liścia bobkowego.
Kładę na wierzch talerz na którym stawiam litrowy słoik z wodą (jako dociskacz).
Zaczyna puszczać soki i w takim stanie (przykryta sokiem) kisi się przez tydzień.
Można już jeść a resztę przełożyć do słoików twist-off a pod nakrętkę dać woreczek z folii i dokręcić oraz włożyć na dół do lodówki. Starczy na dłużej
Teraz szykuję się do samodzielnego robienia jogurtów ;)
Owszem, bywa u nich ale to ściema bo to jest zwykła kapucha i tylko zakwaszana a nie kiszona !. Cała para idzie w marketing i promocję marki. A co organizmowi z tego jak ma bardzo ładne stylizowane na szklane weki opakowanie, naklejkę np. Armani i dopisek "exlusive" czy "limited version" jak nawet obok kiszonej kapusty nie stała ?
Nie dajcie się na to nabrać.
Kardiolog polecił ograniczone spożycie kapusty, jestem po zawale. W ulotce leku na obniżenie poziomu cholesterolu zalecają też ograniczyć spożycie kapuchy. Nie w ogóle, ale żeby mało.
czasem można ją kupić z beczki w ekskluzywnych butikach typu Armani, Louis Vuitton, chodzi po ok. 450 zl za kilogram ale można trochę stargować
Po tygodniowym zarzywaniu SILNEGO ANTYBIOTYKU, który uśmierca orginalną samoistną FLORĘ BAKTERYJNĄ w jelitach układu pokarmowego czego rezultatem są wzdęcia brzucha, powstawanie tzw. "gazów jelitowych" ... itp. ale po jednorazowym przypadkowym zjedzeniu kapusty kwaszonej te wzdęcia znacznie USTĄPIŁY !
Potem spraktykowałem wiele razy na własnym organizmie czy to właśnie ta kiszona kapusta jest tym lekarstwem na ODBUDOWĘ naturalnej flory bakteryjnej w jelitach.
Wcześniej po zarzyciu antybiotyków kupowałem BARDZO DROGIE lekarstwa sprzyjące odbudowę flory bakteryjnej w jelitach, które nie były tak skuteczne tak jak zwykła KISZONA kapusta.
Spraktykowałem, że jak dodałem do kiszonej kapusty utarte jabłka w proporcji 1 porcja jabłek i 3 porcje kapusty, następnie tą mieszankę trzymałem przez 48 godzin do sfermentowania tej mieszanki w lodówce efekt ZNIKNIECIA gazów i odbudowę oryginalnych bakterii jelitowych był jeszcze LEPSZY.