Jeśli chcesz, aby twoja pociecha wreszcie zaczęła jeść warzywa, zacznij dusić je w sosie albo przykrywać keczupem bądź serem – przekonują naukowcy na łamach „JAMA Internal Medicine”. Aby dojść do tego wniosku, przeprowadzili eksperyment z udziałem 29 dzieci w wieku od 3 do 5 lat. Na jego początku rodzice określali, których warzyw nie lubią mali uczestnicy badania.

Reklama

Okazało się, że dzieci szczególnie nie przepadały za brukselką i kalafiorem. I właśnie te warzywa były wykorzystywane w eksperymencie. Przykładowo, maluchy spożywały je raz dziennie przez tydzień – gotowane solo bądź przygotowywane z twarogiem (słonym bądź słodkim).

Co ważne, dzieci, które najpierw zajadały się ukrytymi warzywami, w bliskiej przyszłości chętnie sięgały po same warzywa i mówiły, że je lubią. Natomiast maluchy, które nie chciały jeść brukselki bądź kalafiora bez dodatków i były do tego zachęcane, dłużej odmawiały tych produktów.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>