Różnorodność smaków miodu wynika z bogactwa naturalnego Polski, czyli z różnorodności pożytków. W zależności od surowca, dzieli się je ogólnie na miody nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Nektarowy jest jasny i aromatyczny, spadziowy ma lekko zielonkawy kolor, intensywny smak i silne właściwości lecznicze, natomiast mieszany to smak i samo zdrowie w jednym.

Reklama

Miody spadziowe występuję głównie w Polsce południowej, dlatego pszczelarze z północy, aby uzyska taki miód muszą odbyć wraz ze swoimi pszczołami długą podróż. Najlepsze warunki do produkcji miodów z wyciągów drzew iglastych natura stworzyła w Bieszczadach. Natomiast na terenach Warmii i Mazur występują miody nektarowe, czyli z pyłków kwiatów i netkarowo-spadziowe.

- Na Mazurach mamy czyste, ekologiczne tereny, gdzie mamy pożytki lipowe, wielokwiatowe, leśne i rzepakowe. Ale mamy w naszej ofercie też miody gryczane, a żeby taki otrzymać musimy przewozić nasze pszczoły aż do Nidzicy. To cała duża wyprawa, pszczoły trzeba przewozić nocą, a na miejscu stworzyć im idealne warunki do "pracy" - opowiada Agnieszka Pucer z Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Mazurski.

Czy można mieć jednak pewność, że pszczoły wybiorą ten pożytek, jaki wybrał dla nich pszczelarz? Nie zawsze. W jednym miodzie mogą znaleźć się pyłki różnych kwiatów, dlatego gatunek miodu określa tak naprawdę pyłek przewodni. Pszczelarz jest w stanie rozpoznać go po samym zapachu i smaku, ale chcąc wprowadzić miód do obrotu, trzeba zrobić badania fizyko-chemiczne.

- Bardzo ciekawy jest mazurski miód leśny, czyli z pożytków runa leśnego, m.in. z maliny leśnej, pokrzywy, dębów i klonów. Miody te cechują się charakterystycznym, aksamitnym smakiem. Są bardzo zdrowe i rozgrzewające. Charakterystyczne dla Mazur są także miody lipowe. Są to miody o wysokiej pyłkowości, charakteryzujące się bardzo intensywnym smakiem i zapachem kwiatu lipy - mówi Agnieszka Pucer.

- Zachęcam do smakowania miodów, bo są to smaki różnych regionów naszego kraju. To sposób na poznanie walorów wszystkich zakątków Polski - dodała.

Samych miodów nektarowych, czyli kwiatowych jest ponad 13 rodzajów, m.in. rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, bławatkowy, koniczynowy, malinowy i wielokwiatowy. Mimo to, wszystkie miody mają bardzo podobne znaczenie dla naszego organizmu, zapobiegają chorobom, wyrównują niedobór witamin i mikroelementów. Ile miodów tyle smaków i każdy z nich ma swoje dodatkowe zastosowanie.

Reklama

- W miodzie lipowym znajdują się różne substancje rozgrzewające tak jak w naparze z kwiatów lipy. Miód gryczany zawiera duże ilości cynku magnezu, wspomagających mięsień sercowy i układ krążenia. Miód akacjowy jest bardzo delikatny, osłaniający, jeśli ktoś cierpi z powodu nieżytów żołądka albo wrzodów - wymienia pszczelarz Marian Piotrowicz.

Piotrowicz zachęca do smakowania również tych mniej popularnych odmian miodu. Wciąż mało znany jest miód z takiej rośliny jak facelia błękitna. Miód ten jest delikatny, o nieco waniliowym aromacie. Prawdziwym rarytasem jest natomiast miód mniszkowy, wytwarzany z mniszka lekarskiego. Występuje jednak dość rzadko, bo jego produkcja wymaga odpowiednich warunków.

Trwa ładowanie wpisu

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>