Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie łagodzą złe emocje i uspokajają, donoszą naukowcy. Związki te, które naturalnie występują w roślinach i są podstawowym składnikiem diety człowieka, powodują zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który jest związany z wieloma chorobami, mogą one wpływać również korzystnie na zdrowie psychiczne człowieka, wierzą naukowcy.

Reklama

-Czekolada często postrzegana jest jako produkt, który poprawia nastrój. Nasze badania kliniczne, jako pierwsze dostarczają naukowych dowodów na to, jak polifenole zawarte w ziarnach kakao wpływają na poprawę nastroju - zauważa autor badań, Matthew Pase, z australijskiego Swinburne University of Technology.

Badacze w ramach eksperymentu poprosili trzy grupy ochotników o wypijanie koktajlu czekoladowego - pierwszy z nich zawierał 500 mg polifenoli, drugi 250 mg, trzeci napój nie zawierał w ogóle tych dobroczynnych związków.

Po 30 dniach osoby, które piły napój o wysokiej koncentracji polifenoli wykazywały większy spokój, niż badani z dwóch pozostałych grup.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu