Portugalski NFZ postanowił zadbać o zmianę wizerunku instytucji, której podobnie jak w Polsce, część społeczeństwa zarzuca niewystarczającą dbałość, o jakość usług publicznej służby zdrowia. Zdrowa żywność ma pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji, zamiast ustawiania się w kolejce do lekarza...
Autorzy kulinarnych sugestii zalecają, by dania z mięsa czerwonego zastępować potrawami na bazie mięsa białego. Sugerują, by zamiast sztuki wieprzowej sięgnąć po gotowane mięso drobiowe bez skóry, do którego najlepszym dodatkiem jest ryż.
Inną sugerowaną potrawą jest gotowany morszczuk. Nie musi pochodzić on prosto z połowu. Według urzędników funduszu jakości dania rybnego nie obniża fakt, że mięso było zamrożone.
Kolejną zalecaną przez NFZ w Lizbonie potrawą są jajka, najlepiej gotowane. - W przypadku smażenia należy do minimum ograniczyć ilość tłuszczu, na jakim następuje ich obróbka. W niektórych przypadkach jajka, rybę, czy mięso można zastąpić warzywami, takimi jak zielony groszek czy fasolka szparagowa - radzą eksperci.
Wśród napojów najbardziej zalecanym jest woda. - Powinna ona stanowić podstawę wszystkich posiłków, a także być pita poza godzinami ich spożywania - dodają urzędnicy portugalskiego NFZ.
Zaproponowane na stronie internetowej urzędu posiłki cenowo oscylują pomiędzy 2,78 a 7,18 euro.