Dodając chrzan do świątecznych potraw, zapobiegasz rewolucjom żołądkowym. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza metabolizm. Zaleca się go osobom cierpiącym na kamicę nerkową, borykającym się z niestrawnością i nadkwaśnością żołądka.
Tegoroczna Wielkanoc ma być zimna. Przyda się więc ochrona przed infekcjami. A tę zapewni chrzan. Działa bowiem bakteriobójczo, antywirusowo oraz grzybobójczo. Znajdująca się w nim synigryna działa rozgrzewająco, zaś bogactwo witaminy C korzystnie wpłynie na układ odpornościowy. Jeśli nabawisz się kaszlu, chrzan zadziała równie dobrze jak syrop wykrztuśny i pomoże usunąć śluz zalegający w drogach oddechowych.
Czytaj także: Zdrowa biała kiełbasa, czyli jaka? >>>
Masz nadmiar chrzanu? Jeśli cierpisz na reumatyzm lub nerwobóle, możesz przygotować sobie z niego zewnętrzne okłady, które ukoją ból.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>