Duża liczba badanych produktów skierowana jest do dzieci, a cukier stwarza ryzyko uzależnienia od słodyczy i otyłości - zwracają uwagę autorzy raportu. Najwięcej, 37 proc. cukru, zawierały śniadaniowe płatki Kelloggs Frosties.
"Which" ustalił też, że także produkty opisywane na opakowaniu, jako "zdrowe" i tak się reklamujące (jak np. All-Bran Flakes czy Special K ) także zawierają dużą ilość cukru.
Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
W niektórych śniadaniowych płatkach i chrupkach zaobserwowano też zbyt dużą ilość soli. Najbardziej słone okazały się płatki kukurydziane Lidla (Crownfield Cornflakes).
Za najzdrowsze płatki uznano Nestle's Shredded Wheat. Zawierały niewielką ilość cukru, soli i tłuszczu. "Which" apeluje do producentów, by wyraźnie oznaczali zawartość składników na opakowaniu.
Rodzice będą szczególnie zaskoczeni tym, że większość płatków śniadaniowych spożywanych przez dzieci na śniadanie zawiera tak dużo cukru - powiedział cytowany przez telewizję Sky dyrektor "Which".