Badacze testowali myszy i siedmioro ludzi. Wyniki wskazują, że - przynajmniej u gryzoni - słodziki zmieniają skład i działanie pożytecznych bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym. 

- U myszy, które dostawały trzy rodzaje słodzików pojawiła się nietolerancja glukozy, która może być wczesnym stadium cukrzycy - mówił tygodnikowi „Nature” jeden z autorów badań, Eran Elinav z izraelskiego Instytutu Weizmanna. 

Ale komentujący te wyniki naukowcy są sceptyczni. Mówią, że myszy to nie ludzie, rezultaty nie są więc wiarygodne, a badana grupa ludzi była bardzo mała. Inni dowodzą, że słodziki zamiast cukru w słodkich napojach pomagają schudnąć, co chroni przed cukrzycą. A zdaniem jeszcze innych, takich napojów w ogóle trzeba się wystrzegać i pić zwykłą wodę.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>