Porcja była liczona jako 200 ml mleka lub jogurtu, 20 g sera, 25 g śmietany i 7 g masła. Skuteczność takiej diety została sprawdzona w trwającym 14 lat badaniu z udziałem prawie 27 tys. osób w wieku 45-74 lata. W jego trakcie na cukrzycę zachorowały trzy tysiące osób. Autorzy badania brali pod uwagę inne czynniki ryzyka, tj. palenie papierosów, aktywność fizyczna i masa ciała.
Okazuje się, że zaledwie 30 ml śmietany dziennie zmniejsza zagrożenie cukrzycą o 15 proc. oraz spożywanie 180 ml tłustego jogurtu – o 20 proc. w porównaniu z osobami, które w ogóle nie jedzą tych produktów.
Siłą produktów mlecznych jest obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m.in. kwasu linolowego (CLA), który działa nie tylko przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo, ale również przeciwcukrzycowo.
Nowe zalecenia naukowców z Lund University Diabetes Center w Szwecji zostały zaprezentowane podczas European Association for the Study of Diabetes (EASD) w Wiedniu.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>