Duńscy lekarze przyjrzeli się diecie 70 tysięcy kobiet w ciąży, a następnie zdrowiu ich dzieci przez pierwszych siedem lat życia. Wyniki są alarmujące - codzienne spożywanie odtłuszczonego jogurtu przez ciężarną zwiększa ryzyko wystąpienia astmy i kataru siennego u jej pociechy. Mamy będące na takiej diecie 1,6 razy częściej miały dziecko cierpiące na te schorzenia.
Według prowadzącej badania, Ekateriny Maslovej z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego, płód potrzebuje do prawidłowego rozwoju odpowiedniej dawki ochronnych kwasów tłuszczowych - czytamy w serwisie naukowym BBC.
Co ważne, naukowcy nie wykazali, że picie mleka w okresie ciąży zwiększa ryzyko rozwoju alergii u dziecka. Według nich jest wręcz przeciwnie.
Wyniki badań duńskich lekarzy będą omawiane pod koniec września na konferencji European Respiratory Society w Amsterdamie.