Salmonella wykryta w chałwie

Na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w dwóch partiach chałwy. "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - pisze GIF

O jakie produkty chodzi?

Reklama
  • KLC. Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g, numer partii: 26.09/2K, data ważności: 25.03.2025
  • KLC. Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g, numer partii: 25.09/1K, data ważności: 25.03.2025
Reklama

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.

Salmonella w chałwie - co dalej?

Jak zapewnia GIS, producent podjął działania zmierzające do wycofania z obrotu kwestionowanych partii produktu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające.

GIS jednocześnie ostrzega, aby konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

Salmonella - czym jest?

Salmonella to rodzaj pałeczek Gram-ujemnych należący do rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie Salmonelli powodują chorobę - najczęściej w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności - zwaną salmonellozą atakującą układ pokarmowy. Salmonellozy dzielą się na durowe i jelitowe.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po kontakcie czynnikiem zakaźnym. Najczęściej są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty.

Czasem choroba może mieć cięższy przebieg, tzw. postać pozajelitową, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Dojść wtedy może do zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego czy kości. Choroba może doprowadzić do sepsy.